autoverzekeringberekenen.net

Opzeggen oude autoverzekering

Het kan natuurlijk zijn dat u er na een online autoverzekering berekening achter komt dat u teveel betaalt voor uw huidige autoverzekering. Het is mogelijk om uw huidige autoverzekering op te zeggen en een andere verzekering af te sluiten. Hier zijn echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Klik hier voor een gratis vergelijking

Opzegtermijn autoverzekeringspolis

Als u een autoverzekering berekent en afsluit, heeft u in de eerste instantie meestal een contract van een jaar. Pas nadat uw contract voor de eerste keer verlengd is, heeft u het recht om uw polis op elk gewenst moment af te zeggen (met een opzegtermijn die verschilt per verzekeraar). Verzekeraars mogen hun polissen niet meer stilzwijgend met een jaar verlengen, u moet dus na een jaar bericht krijgen dat uw (eerste) contractjaar afloopt! Deze regel geldt voor alle Nederlandse verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. Wij raden u echter aan om de opzegtermijn bij uw huidige verzekeraar na te vragen, deze kunnen immers tussentijds gewijzigd zijn.

Er is echter wel een uitzondering op de regel: als uw autoverzekeraar tussentijds de hoogte van uw premie wijzigt, dan mag u tussentijds wel uw oude autoverzekering opzeggen, zonder opzegtermijn. U moet dit wel doen binnen 30 dagen nadat u bericht heeft gehad over de premieverhoging! Deze uitzondering is ook van kracht wanneer de polisvoorwaarden tussentijds in uw nadeel veranderd worden. Houdt u er wel rekening mee dat u nooit uw oude autoverzekering mag opzeggen, voordat u een nieuwe heeft afgesloten! U bent namelijk wettelijk verplicht om ten alle tijden WA-verzekerd te zijn.

Stopzetten autoverzekering

Het kan ook zijn dat u uw autoverzekering helemaal wilt stopzetten, omdat u bijvoorbeeld uw auto verkoopt, naar het buitenland verhuist of om gezondsheidsredenen niet meer mag rijden. Bij sommige maatschappijen is het mogelijk om een deel van de premie die u heeft betaald, terug te krijgen wanneer u uw auto verkoop en niet meteen een nieuwe aanschaft.

Uw oude autoverzekering opzeggen moet in veel gevallen nog schriftelijk gebeuren. Als u niet precies weet hoe dit moet, kunt u via internet gratis een standaard opzegbrief downloaden. Deze kunt u aanpassen met uw eigen gegevens en opsturen naar uw verzekeringsmaatschappij. Veel verzekeraars vragen u ook om na opzegging om het vrijwaringsbewijs op te sturen, dat bewijst dat de auto niet langer op uw naam staat.

Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden nieuwe klanten ook de mogelijkheid om hun oude autoverzekering voor hen op te zeggen en over te sluiten. Dit is gunstig voor u, want dan hoeft u het zelf niet te doen. Houdt u er wel rekening mee dat niet alle autoverzekeraars dit automatisch doen – vaak moet u hier specifiek een verzoek voor indienen.

No-claimbewijs

Na het opzeggen oude autoverzekering ontvangt u van uw vorige verzekeringsmaatschappij een no-claimbewijs. Hierop staat vermeld hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Het is belangrijk dat u dit no-claimbewijs zo snel mogelijk opstuurt naar uw nieuwe verzekeringsmaatschappij, zodat zij uw schadevrije jaren kunnen meenemen in het berekenen van uw nieuwe autoverzekering. Dit kan u honderden euro’s besparen!

Direct hulp?

Direct hulp nodig? Wij bellen u binnen 24 uur terug op het door u gewenste tijdstip.

Bel me terug