autoverzekeringberekenen.net

Soorten autoverzekering

Wanneer u een auto aanschaft en daarmee ook een autoverzekering, moet u kiezen welke dekking u wilt. Er zijn drie soorten autoverzekeringen:

Klik hier voor een gratis vergelijking

1. Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA)

Deze soort autoverzekering is het goedkoopste, maar ook het meest beperkt. Deze wordt meestal afgesloten bij auto’s die ouder zijn dan 8 jaar. De WA-verzekering dekt de schade die u met uw auto toebrengt aan andere personen en hun bezittingen, of wanneer u een ander persoon in uw auto laat rijden en deze schade veroorzaakt. De schade aan uw eigen voertuig wordt echter niet vergoed. U bent wettelijk verplicht om een WA-verzekering af te sluiten.

2. Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering + beperkt casco

Wordt ook wel WA Plus, WA Extra of WA Mini Casco genoemd. Deze dekking is iets ruimer dan alleen een WA-verzekering. Hiermee bent u tevens verzekerd voor brandschade, schade door ontploffing of kortsluiting, diefstal (van uw auto of uit uw auto), schade veroorzaakt door natuurkrachten zoals storm, hagel en onweer, joyriding, botsingen met dieren en ruitbruik. U bent echter niet verzekerd voor schade die u zelf aan uw voertuig heeft veroorzaakt. Dit soort autoverzekeringen wordt meestal afgesloten voor auto’s die tussen de 4 en 8 jaar oud zijn.

3. Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering + volledige casco

Deze dekking wordt ook wel all-risks genoemd. Bij dit soort autoverzekeringen wordt namelijk alles vergoed, zoals botsen, slippen en omslaan door eigen schuld. Het is de meest uitgebreide dekking die u kunt krijgen. Deze verzekering wordt voornamelijk afgesloten bij nieuwe auto’s of auto’s die nog geen 4 jaar oud zijn. Ook als uw auto met geleend geld wordt betaald, is het raadzaam een all risks verzekering af te sluiten, in elk geval totdat uw auto is afbetaald.

Als u kiest voor een all-risks autoverzekering, dan worden de wettelijk verplichte WA-verzekering en de WA Plus nog verder uitgebreid met bijvoorbeeld:

De keuze van het soort autoverzekering is dus ook afhankelijk van het bouwjaar en de waarde van uw auto.

Eigen risico

Vrijwel de meeste autoverzekeraars hanteren een eigen risico als het aankomt op WA-verzekeringen met beperkt of volledig casco. Dat betekent dat in het geval van eventuele schade, een gedeelte van de kosten voor uw eigen rekening komt. De hoogte van het eigen risico is, net als de hoogte van uw premie, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de oorzaak van de schade, de waarde van uw auto, uw leeftijd en het bedrijf dat de reparatie uitvoert. Bij diefstalgevoelige auto’s zoals cabriolets en sportieve uitvoeringen, kan de verzekeringsmaatschappij hogere eisen stellen aan de beveiliging van het voertuig.

Acceptatiegrens dure auto’s

Bij dure auto’s liggen de acceptatiegrenzen van de verzekeraar vaak hoger dan bij goedkope of middenklasse auto’s. Een aantal verzekeraars laat, indien uw auto goed beveiligd is, het eigen risico is sommige gevallen vervallen. Dus als uw auto goed beveiligd is, en er wordt toch ingebroken, hoeft u geen eigen risico te betalen en wordt het gehele bedrag door de verzekeringsmaatschappij vergoed. Daarbij hanteren sommige verzekeringsmaatschappijen een aanzienlijk lager eigen risico als u uw auto laat repareren bij een door hen aangewezen reparatiebedrijf. Zoals u ziet zitten er grote verschillen tussen de verzekeringsmaatschappijen. Wij drukken u daarom op het hart om een weloverwogen beslissing te maken en uw autoverzekering te berekenen bij verschillende autoverzekeraars.

U mag zelf bepalen of u uw verzekeringspremie per maand, per kwartaal of per jaar betaalt. Betaalt u per jaar, dan krijgt u aanzienlijk meer korting op uw premie, dan wanneer u bijvoorbeeld per maand een bedrag betaald.

Overige kosten

Van de premie die u betaalt, wordt niet alleen de schade aan uw voertuig bekostigd, maar ook eventuele kosten van een rechtszaak of kosten van het slepen van een voertuig na bijvoorbeeld een ongeluk.

Als u niet zeker weet wat uw verzekeringsmaatschappij wel of niet vergoed, kunt u de polisvoorwaarden raadplegen. Deze zijn gratis te downloaden via internet.

Verschillende autoverzekeringen vergelijken is raadzaam omdat op deze manier vooraf duidelijk is waar u aan toe bent en wat u zult gaan betalen. Hiermee heeft u ook de mogelijkheid om te kiezen voor een autoverzekering met de laagst mogelijke premie.

Direct hulp?

Direct hulp nodig? Wij bellen u binnen 24 uur terug op het door u gewenste tijdstip.

Bel me terug